Oběh Prahy 6 Odkaz zde

 

Břevnov míval tradičně dva fotbalové kluby a každý z nich měl svoje hřiště. Na jednom z nich (bývalý Slavoj Břevnov) našel v roce 2020 působiště klub navazující na tuto historii (SK Union Břevnov) a nyní zde trénuje sedmdesát dětí. Starší hřiště, které bylo po několik generací domovem TJ Břevnov (později FC Dragoun) přestalo sloužit kopané v roce 2015 a od té doby to s ním šlo z kopce. Nyní má být jeho zkáza dovršena.

hráči světlí mali

 projekt

 

 

 

 

Číst dál: LOUČENÍ SE STARÝM HŘIŠTĚM

Od ledna máme na Břevnově nové rodinné bistro, které nabízí originální kulinářský experiment: kapsa z těsta na ikonickou neapolitánskou pizzu je po upečení plněna různými náplněmi, které sice nemají s italskou kuchyní nic společného, vynikají ale mimořádnou lahodností. Šéfem PizzaBun Bistra je kuchař s praxí doma i v zahraničí a na výsledku je to znát.  Kapsy plní například marinovaným vepřovým bůčkem, připravovaným metodou sous–vide a k němu přidává chutney z červené cibule, rozinky a rukolu, nebo jehněčím masem s omáčkou rajta. V nabídce je i vegetariánská kapsa a navíc si každý den můžete dát jinou polévku.  

Velkou kapsu pořídíte od 135 do 195 korun, malou verzi (menším jedlíkům bohatě stačí) za 99 korun, ceny nápojů jsou velmi přátelské. Otevřeno mají od pondělí do pátku od 8 (v nabídce jsou i snídaně) do 18 hodin, otvírací doba se ale výhledově prodlouží. Těšit se můžeme také na předzahrádku, ze které nám neunikne nic z dění na našem břevnovském bulváru. 

pizza bun

pizza bun 3

 

 

 

.

 

Areál volného času Ladronka mění tvář. K jedenáctimetrové rozhledně Šiška, která byla předloni vztyčena v centrální části parku, přibyla nyní u Vypichu čtyřmetrová socha Ocelový Běžec. Autoři Čestmír Suška a Michal Gabriel svá díla pro tento účel zapůjčili, Městská část P6 hradí dopravu, instalaci a pojistné.

Posuzovat oba počiny z uměleckého hlediska nepovažujeme za nutné. Rádi bychom však v této souvislosti připomněli, že Plán pro Ladronku, který vznikl v roce 2018 jako výsledek participace mezi veřejností, radnicí a spolky, určil jiné priority než ozvláštňování areálu uměleckými instalacemi. Zmínit můžeme opravu popraskaného a hrbolatého chodníku podél Tomanovy ulice, zvýšení bezpečnosti (oddělení pěších cest od bruslařské dráhy travnatým pásem), prověření možnosti umístění pítka i dalších vodních prvků nebo lepší propojení s okolím (mj. směrem k oboře Hvězda a na Petřiny). Zdaleka největším dluhem zůstává dlouhodobě neřešená plocha východně od tenisových kurtů s rozpadajícím se asfaltovým hřištěm a torzy cihlo-betonových prolézaček.

20220205 120926

 

 

 

 

 

Číst dál: Jak dál na Ladronce?

 Víte, že v poutním areálu Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře můžete navštívit Kavárnu Kliner, umístěnou v protileteckém krytu z 2. světově války? Pejskaři či kuřáci ocení venkovní zahrádku, klaustrofobiky může potěšit, že kryt má okna (nechte si od pana kavárníka vyprávět, jak náročné je dělat okna do betonového bunkru). V podzemním prostoru, který sloužil i jako muniční sklad, se drží stálá vnitřní teplota 17 stupňů. 

Kavárník Jiří Klíner, který pro zdejší klášter benediktinek pracuje také jako truhlář, má vztah k japonské kultuře a bojovým uměním, takže lze ocenit kvalitní a správně připravené čaje. V nabídce je rovněž káva na mnoho způsobů, silná horká čokoláda, svařené víno, limonády, destiláty, domácí dezerty nebo řemeslná piva. Otevřeno mají v lednu od pátku do neděle, od února již od středy do neděle, 11 - 19 hodin (v neděli od 12 hodin). Bunkr funguje zároveň jako naše infocentrum s propagačními a upomínkovými předměty. Přečete si rozhovor s jednou z Benediktýnek.

Nevíte, kam v Břevnově na kávu či na něco k snědku? Kavárny a restaurace, které jsme sami vyzkoušeli, najdete v sekci Pro výletníky/občerstvení.

bunkr 13

bunkr 11

bunkr 11

 

LETOS ČASTĚJI! Příležitostí se potkávat v uplynulých dvou letech značně ubylo. Tak snad už to v letošním roce bude lepší a naše ulice konečně zase ožije. Alespoň tak jako při loňské slunovratové slavnosti Montmartre v Tejnce. Přejeme všem sousedům a příznivcům naší čtvrti dobrý rok 2022. Vaše Sdružení Tejnka.

pf tejnka 

Vloni vzbudila pozdvižení plánovaná výstavba “komunitního centra” uprostřed zahrady u domu v Junácké 7 v těsném sousedství hojně navštěvovaného hřiště. O zahájení stavebního řízení, které probíhalo ve zrychleném režimu, se místní dozvěděli jen náhodou. Proti projektu se zvedla vlna odporu: sousedé nesouhlasili jak s kácením zeleně, tak se zvýšením dopravní zátěže v dosud klidné lokalitě. Navíc už v Břevnově velmi dobře funguje nedaleké komunitní centrum Nesedím sousedím. Petici proti výstavbě v zahradě v Junácké ulici podepsalo téměř 500 obyvatel sousedních domů a majitel pozemku po domluvě se stavebním úřadem žádost stáhl. Aby se podobná situace neopakovala, vlastníci domu v Junácké 7 – i za cenu velkého zadlužení SVJ – inkriminovaný pozemek odkoupili. Motivace původního majitele pozemku k výstavbě “komunitního centra” není zřejmá, případ každopádně ukazuje, jak důležité je sledovat, co se okolo nás chystá a včas se ozvat.

Andula

Znáte newsletter Spolku Pro Břevnov? Jednou za měsíc přijde těm, kteří si ho objednali, do mailu přehled nejzajímavějšího dění v naší čtvrti. V prosincovém vydání najdete tipy na vánoční dárky z Břevnova, dočtete se o chystaném rozšíření Motolské skládky nebo o iniciativě sousedů ze Šlikovy ulice, kteří by si přáli v ulici stromořadí. Newsletter také informuje o bezplatné pomoci se školní přípravou v Městské knihovně, sdílených pracovnách v ulici Mládeže nebo o nové stylové kavárna REC.esse. Celý newsletter si můžete přečíst zde.  Zasílání newsletteru si můžete objednat a starší vydání prohlédnout zde.

vánoční fotkarec.esse

 

Obyvatelé Šlikovy ulice se obrátili na Komisi životního prostředí MČ Praha 6 s projektem stromořadí ve Šlikově ulici. Před časem radnice do ulice umístila kontejnery s okrasnými třešněmi. Toto řešení se jeví jako nedostatečné:  Kontejnery jsou plné odpadků, vyseté luční kvítí a květiny oficiální údržba vyplela a zahrnula hlínou. Přínos ke zlepšení mikroklimatu (ochlazení a stínění chodníku) je nulový, okrašlovací funkce stromů je diskutabilní. S plným zněním dopisu se seznámíte ZDE.

Advent a Vánoce se blíží, přehled akcí, na které můžete zajít, se ale po novém vládním opatření povážlivě ztenčil. Ověřte si pro jistotu, zda se ak

KONÁNÍ NEJISTÉ sobota 27. listopadu v 17 hodin - rozsvícení vánočního stromu u Kaštanu.  Občerstvení od 16 hodin, malý dárek od Spolku břevnovských živnostníků pro všechny děti,  koledy a přivítání Adventu starostou MČ Praha 6, arciopatem Břevnovského kláštera a předsedou spolku živnostníků. O historii vánočního stromu v Břevnově vypráví Jaroslav Duffek ze Spolku břevnovských živnostníků.

neděle 5. prosince  od 15 do 17 hodin - Mikulášská nadílka a divadelní představení v kulturním domě Bílá Hora. Divadelní spolek MIM slibuje čertovsky andělskou taškařici. Po pohádce děti společně přivolají Mikuláše, který se svými pomocníky čertem a andělem rozdá nadílku. Podrobnosti a vstupenky na webu kulturního domu.

od soboty 25. 12. - 1. 1. - Jesličky v Břevnovském klášteře. Otevřeno je 25. 12. – 28.. 12:  10.00 – 12.00, 13.00 – 17.00, na Silvestra 13 - 16 hodin a na Nový rok 10 - 12 a 13 - 17 hodin.

tejnka snih

 

 

 

Městská část Praha 6 připravuje Koncepci rozvoje sportu a volného času. Ta by měla zmapovat aktuální podmínky sportování a připravit plán, jak by se měly vyvíjet v budoucnu. Do přípravy koncepce chce radnice zapojit i obyvatele.Své zvyklosti, preference a požadavky můžete uvést do ankety, jejíž výsledky budou jedním z podkladů pro další směřování veřejné podpory sportu, rozvoj sportovní a volnočasové infrastruktury či realizaci programů a akcí pro veřejnost. Anketa je určená pro respondenty starší 15 let  a najdete ji ZDE. Dotazník je možné vyplnit od 1. do 20. 11. Využijte jedinečnou možnost ovlivnit rozvoj sportu na Praze 6.

S dobrou kávou se v Břevnově blýská na časy. Na adrese Bělohorská 7, tedy na zastávce tramvaje Malovanka vedle vchodu do tělcvičny TJ Slavoj Břevnov, vznikla další příjemná kavárna a na první pohled je znát, že majitelem je umělec. Milan Šuba z uměleckého sdružení Ozdobená příroda je nejen autorem designu interiéru, ale spolu s dalšími jihlavskými rodáky zde vystavuje svá díla.

Kavárna a galerie v prostoru bývalého štukatérství nabízí kromě kávy Doubleshot a domácích moučníků také místo pro společné setkávání. Zhruba jednou týdně jsou na programu vědomostní kvízy, deskové hry, autorská čtení nebo akce pro děti s rodiči. Nejbližší možností je tvorba koláží pro rodiče s dětmi v sobotu 23. října od 14 hodin. Aktuální program najdete na Facebooku, nápojový lístek zde. Otevřeno je ve všední dny od 9 do 20 hodin, o víkendech pouze při mimořádných akcích. Obsluha je zatím v záběhu, pomalejší tempo a zapomínání objednávek je ale kompenzováno ochotou a milým vystupováním. Rozhodně se ještě vrátíme, abychom vyzkoušeli zmrzlinu nebo třebíčskou limonádu ZON.

popocafepetl

Náborové akce malých fotbalistů a fotbalistek do nového klubu SK Union Břevnov, které proběhly v září, byly velmi úspěšné. První odpoledne nazvané Pískej začátek ozdobil svým výkonem na hřišti i bezprostředním vystupováním v průběhu celé akce rodilý Břevnovák, někdejší hráč TJ Břevnova a dnes trenér Pavel Horváth, druhého kola se zúčastnila další hvězda břevnovského fotbalu Jan Berger.

Malých fotbalistů je víc než dost, nyní SK Union Břevnov hledá dobrovolníky a především trenéry mládeže, ale pro úspěšný rozjezd potřebuje rovněž finanční pomoc. Spustili proto veřejnou sbírku, která by měla posloužit k vylepšení zázemí, údržbě trávníku či dokoupení základního vybavení. Přispěvatelům nabízí odměny jako je půllitr, placka či triko se znakem Unionu Břevnov, k mání je i limitovaná série dresů či celoživotní permanentka nebo také možnost stát se sponzorem lajnovačky či sekacího traktůrku. Tváří kampaně je Pavel Horvát.

                               Horvi malý

V sobotu 18. září se můžete těšit na již devátý ročník břevnovské sousedské slavnosti s názvem Zažít Břevnov jinak. Letošní akci s podtitulem Cesty ke stadionu zahájí průvod k Velkému strahovskému stadionu, v jeho okolí pak bude probíhat bohatý program. Zažít budete moci například jazzový koncert, architektonickou procházku nebo večerní letní kino, vše doplněné o bohatou nabídku občerstvení. 

ZBJ 2021 letak

Nový fotbalový klub na mapě Prahy 6 SK Union Břevnov zahájil nábory chlapců a dívek ve věku 6-12 let bez rozdílu v dovednostech. Akce nazvaná Pískej začátek! se uskutečnila v neděli 12. září na hřišti pod strahovskou Televizní věží, vchod ze Skokanské ulice. Kdo nestihnul hlavní nedělní akci, má šanci ve druhém kole, které proběhne na stejném místě ve čtvrtek 16. září (16-19 hodin).

Nedělní odpoledne ozdobil svým výkonem na hřišti i bezprostředním vystupováním v průběhu celé akce rodilý Břevnovák, někdejší hráč TJ Břevnova a dnes trenér Pavel Horváth. Konaly se soutěže s odměnami, dražba klubových suvenýrů, exhibiční zápas starých gard, a nechybělo občerstvení včetně výborného piva z Břevnovského klášterního pivovaru
 
 

Pískej začátek JPGHorvi malýkluk malý

Chcete zažít atmosféru tradičních poutí? Spolek Poutní cesta Hájek, který usiluje o záchranu a propagaci barokní poutní cesty z Břevnova do Hájku u Červeného Újezda, vás srdečně zve na tradiční mariánskou pouť. Pěší pouť začíná v sobotu 4. září v 5.30 u první kaple na Dlabačově (zastávka Malovanka). Připojit k poutníkům se můžete kdekoliv na trase. V řepském klášteře vás čeká občerstvení, od Litovické tvrze pokračuje průvod s hudbou. Pouť vrcholí slavnostní mší v Hájku. 

Spolku Poutní cesta Hájek se podařilo zachránit a zrestaurovat řadu zničených kaplí. Nyní začala přestavba kaple č. XII., té před Hostivicí. Postupně je rozebíraná, kameny se odvážejí do ateliéru k restauraci. Již jsou vykopány základy pro stavbu kaple u cyklostezky za Peterkovým mlýnem, kam bude kaple přesunuta. Základy uvidíte během poutě, cyklistům doporučujeme sednout na kolo a cyklostezku do Hostivice si pojet. Od kláštera v Řepích vede zcela mimo silnice.

poutní cesta

Vážení a milí, máme velkou radost, že se zase potkáme na uliční slavnosti Montmartre v Tejnce. Pro akce tohoto typu stále platí některá pravidla, která je nutné dodržet. Vezměte proto prosím na vědomí, že návštěvníci, kterým je víc než 6 let, musí splnit jednu z následujících podmínek:

- musí mít doklad, že je nejméně 21 dní po první dávce očkování nebo

- mít doklad, že je maximálně 180 dní od prodělání nemoci COVID-19 nebo

- mít negativní antigenní test ne starší 72 hodin nebo

- mít negativní PCR test ne starší 7 dní nebo

- mít čestné prohlášení zaměstnavatele nebo školy o provedení negativního testu

Další informace a pokyny:

- snažte se udržet rozestupy 2 metry

- používejte dezinfekci na ruce, která bude k dispozici na několika místech

- pozorujete-li na sobě příznaky nemoci, na slavnost prosím nechoďte!

- pokud jste byli v kontaktu s osobou, které byla diagnostikována nemoc covid-19, zůstaňte doma.

Tyto informace budou vyvěšeny také na nástěnce v místě konání slavnosti.

Jaký bude osud bývalého fotbalového hřiště, které se ocitlo v obklopení sídliště La Crone? (Pozor, nezaměňovat s hřištěm přes ulici, kde začíná působit nový klub Union Břevnov.) Majitel pozemku předložil plán, který počítá se čtyřmi objekty o výšce dvou, tří a čtyř pater. Dokumentace obsahuje i zákresy, které srovnávají výškovou hladinu chystaných domů s okolní zástavbou (La Crone). A světe div se, střechy stávajících i uvažovaných budov zařezávají jak podle pravítka. To je dílo hodné kouzelníka, neboť hřiště TJ Břevnov (respektive FC Dragoun), kde mají nové domy vzniknout, převyšuje o čtyři až šest metrů okolní terén. Klamavý dojem umožňují pohledy z míst, umístěných pod strahovským kopcem – s troškou přehánění lze říct, že odtud není vidět ani Televizní věž. Stačí se však na stejnou situaci podívat odjinud (ze střešovického hřebenu, Petřínské rozhledny, břevnovské pláně či Strahovského stadionu) a je zřejmé, že Park Ladronka, jak developer svůj projekt nazval, vytváří na horizontu novou dominantu. Budeme proto držet palce našim sousedům z La Crone, kteří na tuto nesrovnalost upozornili, a nyní usilují o dosažení nápravy.

O zániku legendárního fotbalového hřiště Dragoun Břevnov si přečtěte zde.

dragounpanorama

Vyvěšením vlajky občanstvu se oznamuje…

Asi jen málokterý Břevnovák si ještě nevšiml, že v naší čtvrti vznikla nová tradice. Na balkonu nárožního domu č. 25 v Bělohorské ulici každou chvíli zavlaje nová vlajka. Žádná nevisí víc než několik hodin, o to větší rozruch pokaždé způsobí. První březnovou neděli zde zažila světovou premiéru vlajka fotbalového klubu SK Union Břevnov. Jaký příběh za vlajkoslávou na Marjánce stojí? A kdo je muž, který na sociálních sítích vystupuje jako Šeldn Kúpr Břevnovský?

Číst dál: Kdo je Šeldn Kúpr Břevnovský a proč se na jeho balkoně objevila vlajka Unionu

Pozorní návštěvníci Areálu volného času Ladronka asi dobře znají neutěšené prostranství mezi tenisovými kurty TJ Břevnov a Televizní věží: rozpraskané asfaltové hřiště, torza zděných prolézaček, zbytky oplocení… Nyní se rýsuje možnost tento stav změnit, neboť radnice ukončila nájemní smlouvu se soukromníkem, který zde měl svoje plány. Břevnovské spolky hodlají předložit radnici návrh koncepce, jak této ploše vrátit její sportovní účel.

Za ostudu Ladronky lze označit chátrající území v bezprostředním sousedství tenisových kurtů, jehož podstatnou část tvoří téměř nevyužívané asfaltové hřiště.

Číst dál: Ladronka: co vznikne vedle tenisových kurtů?

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@