Epidemie koronaviru nám znemožnila spoustu běžných aktivit, mezi které patří i potkávání se sousedy. Komunitní život se přesunul na sociální sítě do lokálních facebookových skupin, které nám umožňují sdílet spoustu užitečných informací a pomáhají nám chovat se ekonomicky i ekologicky. Potřebujete tip na řemeslníka nebo odborného lékaře? Zaběhla se vám kočka? Chcete se zbavit starého nábytku nebo se pochlubit fotkami starého Břevnova? Hledáte parťáka na procházku? S tím vším vám pomůžou lokální břevnovské facebookové skupiny. Seznamte se s některými z nich:

Číst dál: BŘEVNOV V SÍTI

Chcete si osladit život? Pak vás bude zajímat, že nejlepší dortíky a dezerty se pečou v ulici Za Strahovem. Vývěsní štít cukrárny ale nehledejte,  paní Elinka z e-Pralinkarny vám přiveze dorty až domů. Až ochutnáte, nebude minimální odběr 380 Kč problém! Naším favoritem je pistáciová pěna v kouli z tenounké čokolády, větrník se slaným karamelem nebo kaštanový Mont Blanc. Rozváží se zhruba jednou na čtrnáct dní a aktuální nabídku najdete na facebooku.

pralinky

Radnice MČ Praha 6 vyhlásila anketu, kde mohou občané vyjádřit své preference před vyhlášením architektonické soutěže na rekonstrukci břevnovské polikliniky. Hlasujte v elektronické anketě pro širokou veřejnost, která bude probíhat do 18. 2. 2021. Stačí Vám mobilní telefon a stabilní připojení k internetu. Anketu najdete zde.

Břevnovská pláň, oficiálně „Areál volného času Ladronka“, se během epidemie těší ještě větší oblibě než obvykle. Proto bychom rádi připomněli aktuální stav takzvaného Plánu pro Ladronku – koncepčního dokumentu, který vznikl před dvěma lety i s pomocí břevnovských spolků.

10 PF

 

 

 

 

 

Číst dál: JAK SE MĚNÍ LADRONKA

Ve svažujícící se části ulice Za Strahovem roste tranzitní doprava. Jednání se zástupci radnice, která v této věci proběhla, vyústila ve vznik tří možných řešení. Hlasovat o nich bylo možné do 6. listopadu s tím, že vítězná varianta bude spuštěna na zkušební období šesti měsíců. Z oslovených 800 obyvatel z oblasti Tejnky hlasovalo 240, přičemž nejvíce hlasů (88) získalo zachování současného stavu. Poněkud překvapivý výsledek bude respektován.

Číst dál: DOPRAVNÍ REŽIM V ULICI ZA STRAHOVEM SE NEMĚNÍ

V Aleji Českých exulantů byl 8. listopadu odhalen kříž smíření. Tvoří jej dva ocelové a jeden titanový kříž. Dva zrezivělé symbolizují znesvářené strany, minulost a bolest. Třetí rameno je čisté, modré a odkazuje na smíření.

Číst dál: NOVÝ KŘÍŽ NA BÍLÉ HOŘE

Ve středu 16. září proběhlo veřejné představení záměru na rekonstrukci a přístavbu břevnovské polikliniky. Současný plán počítá v první fázi s náhradou stávající nízké části novou budovou, následovat by mělo přestěhování stávajících lékařů, a nakonec by mělo dojít k rekonstrukci výškové budovy. O její budoucí náplni zatím není jasno. Na veřejné představení záměrů přišla řada Břevnovanů. Přečtěte si interpelaci Anny Hradilkové, která bydlí v sousedství polikliniky.

Dostavba břevnovské polikliniky hýbe veřejným míněním už od roku 2016. Přečtěte si, jak to celé bylo.

poliklinika

Smutný příběh developera, který se během výstavby sídliště La Crone tak zamiloval do naší čtvrti, že se rozhodl vybudovat tady rodinné hnízdo. Vybral si k tomu parcelu, která leží těsně za hranicí památkové zóny Tejnka, výsledek můžeme vidět každý den a mnozí z nás raději uhýbají očima. Teď je stavba na prodej, neboť podnikání dotyčného pána míří ke dnu. Kdyby se našel někdo, kdo by dům koupil, zboural a místo něj postavil něco méně bezohledného k okolí, byla by to zpráva roku. Momentálně ale leží na stavebním úřadu žádost o legalizaci navýšení stavby o vícenež metr oproti stavebnímu povolení.

O našem marném boji o zachování původní stavby nebo alespoň přiměřené výstavbě na tomto místě si přečtěte zde.

brucek

Majitel někdejšího fotbalového hřiště FC Dragoun Břevnov dlouhodobě prosazuje záměr vybudovat zde čtyřpodlažní komplex pěti budov s miniaturním hřišťem, který by zabíralo necelou sedminu současné sportovní plochy. V roce 2018 tento záměr získal souhlas Komise územního rozvoje Městské části Prahy 6, o pár měsíců později vydal souhlasné stanovisko s umístěním tohoto areálu Odbor výstavby MČ P6, a to přestože Rada Městské části s tímto postupem nesouhlasila. Sdružení Tejnka i Rada MČ P6 se proti rozhodnutí  Odboru výstavby odvolaly.

Na podzim roku 2019 změnil investor, který má blízkou vazbu na firmu Omnipol, dosavadní strategii: začal usilovat o změnu územního plánu, která by development na místě bývalého fotbalového hřiště zlegalizovala. Na radnici Prahy 6 získal pro tento postup opět zelenou od Komise územního rozvoje, v únoru 2020 pak odsouhlasila zánik tradiční sportovní plochy ve prospěch bytové výstavby rovněž Rada MČ P6. Změny územního plánu na území hl. m. Prahy však procházejí schvalovací procedurou i na „velké radnici“, proto letos v květnu o stejné věci jednal magistrátní Výbor územního rozvoje. A ten žádost o změnu územního plánu poněkud překvapivě zamítl.

Jaký bude mít tento vývoj vliv na budoucí podobu bývalého hřiště FC Dragoun Břevnov, je momentálně těžké odhadnout. Investor se může vrátit k původnímu plánu protlačit v rozporu s územním plánem výstavbu areálu kombinujícího proklamované wellness služby, nebo dál lobbovat za změnu územního plánu. Břevnovské spolky nyní jednají s vedením radnice Prahy 6 o možnosti, aby pro sport zůstaly zachovány plochy mezi Televizní věží a Stadionem Přátelství (ragby, lukostřelba), přičemž kopaná by mohla hrát na hřišti někdejšího klubu TJ Slavoj Břevnov.

Další informace o pohnuté historii bývalého fotbalového hřiště Dragoun Břevnov si přečtěte zde.

hriste z veze

 

Na radnici Prahy 6 došlo k zatlučení předposledního hřebíku do rakve tradičního břevnovského hřiště. Sportovní plocha, kde se hrál fotbal do roku 2015, a která byla skoupena developerem s velmi blízkou vazbou na firmu Omnipol, se má teď na jeho přání proměnit na stavební parcely pro bytové domy. Nejdříve se změnou územního plánu souhlasila Komise územního rozvoje, 18. února posvětila prolomení územního plánu Rada městské části. 

hrste 3hriste 1hriste 2

Součástí usnesení je příslib, že se bude Praha 6 snažit o zachování sportovních ploch směrem na východ (Slavoj, lukostřelba, ragby), avšak v této věci rozhoduje magistrát a jisté zatím nic není. Nerozumíme tomu, proč radní Prahy 6 museli odsouhlasit zánik fotbalového hřiště takto narychlo a neodložili rozhodnutí do doby, než bude budoucí využití okolních sportovišť závazně a smluvně zakotveno. Stejně tak není jasné, jak bude kompenzovat zánik fotbalového hřiště investor nových bytovek.

Osud tohoto sportoviště velmi dobře ukazuje běžnou praxi, jak město přichází o sportoviště či zelené plochy. Investor skoupí pozemky, které jsou územním plánem určeny pro sport či zeleň, nemá však zájem původní stav a užití zachovat. Naopak má zájem stavět, přirozeně za účelem co nejvyššího zisku. A tak požaduje změnit povolené užití plochy na stavební parcely. K této změně potřebuje politiky, kteří musí změnu schválit. Pokud to udělají, investor rázem pozemek násobně zhodnotí. Což vyhovuje investorovi, ale město přichází o místa pro sport a oddech. Navíc musí být často hrazeny z veřejných prostředků související investice do veřejné infrastruktury.

Pokud by bylo v případě břevnovského hřiště od počátku jasné, že investor změnu, která by zrušila sportovní využití plochy, prosadit nemůže, pak by ani pozemky neskupoval a fotbal by se tam hrál dodnes. Apelujeme na politiky, aby se při schvalování územních změn řídili výhradně veřejným zájmem, a nikoliv zájmy soukromých investorů.

Samospráva Prahy 6 vyšla developerovi vstříc, nyní se rozhodování v této kauze přesouvá na Magistrát hlavního města Prahy. O dalším vývoji vás budeme informovat.

Více o smutném osudu hřiště pod televizní věží si přečtěte zde.

Zde najdete interpelaci břevnské obyvatelky Anny Hradilkové, kterou přednesla na zasedání zastupitelstva v únoru 2020.

 

Ve čtvrtek 5. prosince přišel na Drinopol Mikuláš, čerti i anděl. Na Drinopolu už na ně čekaly desítky dětí, které byly obdarovány buď balíčky od rodičů nebo alespoň malou pozorností. Myslelo se i na rodiče: byl připraven čaj a svařené víno, sousedé přinesli napečené dobroty. Byl to vydařený podvečer a věříme, že pořadatel Spolek pro Břevnov akci za rok zopakuje. Screenshot 2019 12 02 16.08.08

 

Investor, který skoupil pozemky tvořící bývalé fotbalové hřiště pod Televizní věží, usiluje o změnu územního plánu. Na místě sportoviště by měly vyrůst luxusní byty. Podaří se vedení radnice uhájit veřejný zájem a odvrátit tento precedens, který by Břevnov definitivně připravil o historické sportoviště? Místní spolky žádají vytvoření koncepce, která nejdříve vyjasní budoucnost celého strahovského vršku.

Podrobnosti si přečtěte v dopisu břevnovských spolků, adresovaném radnici MČ Praha 6.

hriste z veze

 

 

 

 

 

O historii a smutném konci břevnovského fotbalu si přečtěte zde.

Tubusový dům pro Tomia Okamuru na parcele v ulici Nad Tejnkou vzbuzuje od počátku hodně emocí. Stavba, která měla být dokončena v létě 2019, stále není hotova. Jaký je současný stav si přečtěte v článku deníku Blesk. Více o ostře sledované stavbě se dozvíte zde.

 okamura

 

 

 

Na kapličku v ulici Za Strahovem byl až donedávna žalostný pohled: kaple se dlouhé roky rozpadala, nakláněla a zarůstala náletovými dřevinami. Nyní je kaple kompletně zrestaurovaná, včetně sošky Panny Marie ve výklenku. Velké poděkování za celou obnovu a zkrášlení patří manželům Marii a Martinu Aschenbrennerovým, kteří celou rekonstrukci iniciovali a zaplatili, a díky nimž to v naší ulici vypadá zase o poznání líp. 

Z odborného průzkumu vyplývá, že „šikmá“ kaplička nesouvisí architektonicky a nejspíše ani funkčně s monumentálnějšími kaplemi poutní cesty do Hájku, která ulicí prochází. Sloužila patrně jako religiózní centrum obyvatel Tejnky. 

Podrobnosti o historii ikonického domku s kaplí najdete zde.

zanikl za strahovem stojc   puvodni stav  kaple úprava

 

Od 9. října do konce ledna máte možnost navštívit v PopMuseu v Kaštanu výstavu, věnovanou hudebním událostem sametového roku 1989. Otevřeno je vždy ve středu, čtvrtek a v sobotu.

Po prohlídce se můžete občerstvit v přilehlé kavárně Únik.

DEVĚTAOSMDESÁTEJ REVISITED pozvánka na vernsiáž

Mezinárodní den architektury je oficiálně stanoven na první říjnové pondělí. V České republice však neslavíme pouze jeden den, ale celý týden architektury. Akce umožňuje široké veřejnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí. 

V Břevnově se letos můžete těšit na procházku oborou Hvězda, a to v neděli 6. října od 16 hodin. Zajímavé akce se konají také u sousedů: 2. října proběhne unikátní komentovaná prohlídka zámku Veleslavín, 5. října bude tématem zauzlovaný uzel Veleslavín, 6. 10. pak Strnadovo zahradnictví - džungle uprostřed města. Více o celé akci najdete na webu Dne architektury. 

den architektury

Populární břevnovská hospůdka v Šultysově ulici hostí každé poslední pondělí v měsíci muzikanty, spojené s legendárními Undertakers. Odvarka and Kleisl´s club of pensioners (krátce OK´s club) zve všechny příznivce folku, c&w,  pop a swing, dixie, J+W+V, Semafor a další podobné muziky na pravidelné poloimprovizované koncerty. Muzikanti, nástroje s sebou!

Letošní termíny (vždy pondělí od 15 do 18 hodin): 30. 9., 28. 10. a 25. 11. 

Podrobnosti naleznete zde.

Bratři františkáni a spolek Poutní cesta Hájek zvou na pěší pouť do Hájku u Prahy při příležitosti svátku Narození Panny Marie. Pouť se koná v sobotu 7. září. Program pěší pouti z Prahy do Hájku (celkem cca 16 km):

5:30 Sraz u I. kaple na Dlabačově (tramvaje 22 a 25 zastávka Malovanka)
7:15 Řepy – Domov sv. Karla Boromejského: přestávka na občerstvení
7:45 Odchod od kláštera sester boromejek v Řepích (k Litovické tvrzi 5,5 km)
8:30 Připojení poutníků na zastávce vlaku Hostivice-Sadová
9:00 Odchod s barokní hudbou od Litovické tvrze (do Hájku 4 km)
10:00 Modlitební zastavení u obnovené kaple XVIII. (2 km před Hájkem)
11:00 Slavnostní poutní mše sv. v Hájku

Více na webu www.poutnicestahajek.cz nebo na stránkách http://hajek.ofm.cz/.
Případně napište na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., či zavolejte na telefon 721 303 100 nebo 608 331 553.

poutni cesta

Co Břevnovák, to zahrádkář. Přesto mnozí sousedé netuší, že máme v srdci Břevnova zahradnictví, ve kterém se každému, kdo vlastní alespoň květináč, zrychlí tep. Řeč je o rodinném zahradnictví Krulichovi. Najdete je v zeleném pásu mezi ulicemi Patočkova a Na Petynce, přímo proti usedlosti Šlajferka, kde se dřív nacházel proslulý hudební klub Petynka. Zahradnictví je na tomto místě již více než osmdesát let, Krulichovi zde hospodaří 25 let.

V nabídce malebného zahradnictví jsou trvalky, skalničky, zeleninová sadba, bylinky domácí i exotické, vše v mimořádném sortimentu druhů a odrůd. Rostlinky se zde pěstují od semínka, řízku či sazeničky. V logu mají Krulichovi slogan „Květiny s láskou pěstované“. Slogan nelže - přijďte se přesvědčit sami.

Krulichovi 1Krulichovi 2Krulichovi 3

Pražští radní schválili výstavbu nové tramvajové trati z Malovanky na Strahov. Tramvaj nahradí přetíženou autobusovou linku 143, kterou využívají k dopravě především studenti. Přečtěte si víc.

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@