Sdružení Tejnka založila v roce 2000 skupina sousedů z pražského Břevnova. Jeho posláním je udržet jedinečný ráz této "vesnice ve městě" a přispívat k jejímu zvelebení.

Po roční přestávce, způsobené stavebními pracemi, se vrátila oblíbená uliční slavnost Mortmartre v Tejnce. Na jeden den jsme otevřeli dvorky a pozvali návštěvníky k prohlídce obrazů, fotografií, šperků, keramiky a dalších uměleckých děl, vzniklých v naší čtvrti. Umělecký jarmark  doprovodila hudební vystoupení, dílny pro děti i dospělé a stánky s nejrůznějšími dobrotami. Letos jsme se v horní části ulice Za Strahovem a na nároží s pítkem sešli v sobotu 23. června od 14 do 20 hodin. Navzdory zimě a občasné přeháňce jsme si slavnost užili. Podívejte se na fotografie. Fotografie od jednoho z účastníků, fotografa Františka Hulce, najdete zde.

5

   

 

 

 

 

Program slavnosti:

ZUZU, LULU, BUBU a Osel budou tentokrát malovat vaše portréty ve formátu 3D! 

Studio Paleta chystá výtvarnou dílnu - děti si budou moci vyrobit vlastní sgrafito. Touto technikou zdobili renesanční umělci fasády budov. Děti si v dílně vytvoří vlastní bájnou bytost, kterou pak mohou někomu darovat pro štěstí. Zároveň Paleta vystaví plakáty, které děti v rámci kroužků vyrobily. Plakáty jsou opravdové pozvánky na koncerty. Děti se při jejich výrobě seznámily s daným hudebním žánrem a samy si vymýšlely vizuální koncept k jednotlivým kapelám.

Studio 99 zve na šicí a truhlářskou dílnu. Dílnu letos najdete v zahradě rekonstruovaného historického domku U dvora 1.

Ateliér Kaštan připraví dílnu, ve které se děti naučí tkát drahokamy.

Na zahradě domu čp. 48 na vás bude čekat improvizované fotografické studio Františka Hulce. 

Grafiky Gabriely Kovaříkové najdete ve dvorku domu Za Strahovem číslo 39.

Výtvarnice Monika Sichrovská vystaví své krajinomalby.

Fotografka Dagmar Skořepová vystaví své kyanotypie. Jedná se o historickou fotografickou techniku, zvanou modrotisk nebo železitý tisk. Výsledkem jsou výrazně modré fotografie. Fotografie najdete v zahradě domku Za Strahovem 37. Ve stejné zahradě se můžete potěšit s dřevěnými loutkami Daniela Fleka.

Monika Kučerová z Tejnky vystaví a nabídne k prodeji háčkované šperky a zvířátka.

Budete moci nakoupit autorský porcelán studia Meyou-Meyou, originální dětské oblečení značky Regina design, u dalších stánků najdete polštáře a šité hračky od Moniky Cikhartové nebo tašky a módní doplňky od Jiřiny Sladké.

Chybět nesmí oblíbený Bloker, který letos vystaví i sérii obrázků z naší čtvrti, které používáme v našich propagačních materiálech.

Zkrášlit se budete moci šperky od Terezky, šatník obnovíte v Aniččině second handu.

Uslyšíte hned několik (nejen) břevnovských umělců:

ve 14.30 zazní naší ulicí rap v podání rapera Mc Praguematic

15 hodin MASKY - v Tejnce zatančí dětský taneční soubor ZUŠ Dobříš

na 16. hodinu je připraveno divadelní představení DVĚ MISKY - tříminutovou pohádku s dobrým koncem zahraje Magda Fleková

v 18 hodin zahraje zpěvák s akustickou kytarou  Veren.

V průběhu dne uslyšíte také šansony i heligonky a vyloučena nejsou ani další hudební překvapení.

Nezapomněli jsme na dobré jídlo a pití. Čekají vás řecké speciality a víno od Kostase, něco k zakousnutí nabídne bistro U dvou Andulek, které najdete ve dvorku domu Za Strahovem 39. V sousední zahradě vám uvaří kávu Pavel Bodor a přidá i něco k zakousnutí. Chybět nesmí ani palačinky, letos je bude péct Danečka. Diviška bude mít stánek s vlastnoručně vyrobenými sladkostmi, v plánu jsou pusinky, ale možná budeme překvapeni. Sladkosti zapijeme domácí bezinkovou limonádou.

Letos se u nás poprvé představí farma Dědkův mlýn, která nabídne točený ležák Dědkův mlýn (12°) a specialitu Pitmaster (13°). K pivu budete moci zakousnout domácí tlačenku, sýry nebo škvarkovou pomazánku. To vše ve dvoře domu Za Strahovem 48.

Pro mlsouny budou ke koupi marmelády Evy Zikmundové, oceněné zlatou medailí na Marmelade Awards 2018!

Na fotografie z předchozích ročníků se podívejte zde (2015) nebo zde (2016).

Další informace z Tejnky a okolí

Informace o činnosti sdružení a místních akcích najdete v kronice. O místech, která byste neměli minout, si přečtěte v oddělení pro výletníky, historii Břevnova najdete v sekci Z minulých časů. O chystaných stavebních a jiných projektech v Břevnově píšeme v sekci Břevnovské kauzy. Na fotografie z minulosti i současnosti se podívejte ve fotogalerii, najdete nás také na Instagramu. Fotky z toulek Břevnovem najdete také na stránkách Potulného Břevnovana. Starší články a informace najdete zde. Chcete-li mít aktuální zprávy, přidejte se k nám na Facebooku. Víte-li o zajímavé břevnovské události, kterou byste chtěli prostřednictvím našeho webu propagovat, napište nám na tejnka@tejnka.cz

Zásady zpracování osobních údajů ve Sdružení Tejnka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@