Sdružení Tejnka založila v roce 2000 skupina sousedů z pražského Břevnova. Jeho posláním je udržet jedinečný ráz této "vesnice ve městě" a přispívat k jejímu zvelebení.

O pokusu zachránit jednu břevnovskou tradici

Na začátku ledna 2019 jsme na Facebooku zveřejnili informaci o zamýšleném prodeji obrazu z cukrárny na Bělohorské 134 (nyní Emilly Cafe). Zpráva vyvolala velkou vlnu reakcí a vzpomínek; netušili jsme, že cukrárna a obraz jsou pro tolik Břevnováků srdeční záležitostí. Díky ohlasům na sociálních sítích bylo možné zrekapitulovat nejen historii cukrárny i obrazu, ale také skoro celý bývalý sortiment.

dort

 

 

 

 

 

Cukrárna pojmenovaná podle majitele nemovitosti Josefa Lexy (U Lexů) sídlila původně na opačné straně Bělohorské (číslo domu 131) - na jejím místě je dnes pobočka Komerční banky. Přesné datum jejího založení neznáme, ale určitě zde byla přinejmenším v roce 1966; existují dokonce hlasy, že existovala již před druhou světovou válkou. V osmdesátých letech byla přejmenována na Cukrárnu u Břevnovského kláštera, ale říkalo se jí U Nováků - podle pana Nováka, který cukrárnu v té době provozoval. Byla vyhlášená nejen kvalitními zákusky a dorty: zejména děti milovaly velkou nástěnnou malbu, na které malí cukráři šplhají po obrovském dortu a zdobí jej. Šlo zřejmě o dílo místního aranžéra. Když se cukrárna v devadesátých letech stěhovala na adresu Bělohorská 134, požádal majitel břevnovského malíře (jeho identitu se nám nepodařilo zjistit), aby namaloval zmenšenou kopii původní nástěnné malby. I tento obraz je však poměrně velký (téměř dva metry na výšku) a visí na stěně cukrárny dodnes.

Typickým návštěvníkem cukrárny bývala babička, která vzala vnoučata na dort po předchozí návštěvě kreslené pohádky v nedalekém kině Radost, vyplývá z reakcí na sociálních sítích. Zatímco babičky popíjely kávu, děti fascinovaně hleděly na maličké cukráře ve vysokých čepicích, šplhající po dortu o hodně větším než oni sami. Nejen obraz, ale i takřka neměnný sortiment cukrárny se vryl do pamětí několika generací Břevnováků: kokosky, harlekýn, koňaková špička, laskonky, banán s čokoládou, vanilková a citronová zmrzlina, pendreky a nugát na váhu, pomerančový džus pobublávající ve skleněném „akváriu“ a hlavně vyhlášené jahody se šlehačkou.

Od té doby cukrárna změnila dvakrát provozovatele. Ani Emilly Cafe ani současné Ippa Café v cukrárně obraz nevystavily. Předchozí provozovatel, který je také Břevnovák, obraz naštěstí zachoval a dokonce se pro něj pokoušel najít nové místo. To se nepodařilo, a proto se prostřednictvím vydavatele časopisu Břevnovan pana Krchova obrátil na Spolek Pro Břevnov. Ten místo pro obraz našel, můžeme se tedy těšit, že se od února 2024 budou moci Břevnováci přijít podívat na kus svého dětství.

O obrazu a jeho historii psali také v Blesku.

Vzpomínka na pana Lexu z časopisu Břevnovan (otištěno s laskavým svolením autora): 

Cukrárna U Lexů Břevnovan m

 

Další informace z Tejnky a okolí

Informace o činnosti sdružení a místních akcích najdete v kronice. O místech, která byste neměli minout, si přečtěte v oddělení pro výletníky, historii Břevnova najdete v sekci Z minulých časů. O chystaných stavebních a jiných projektech v Břevnově píšeme v sekci Břevnovské kauzy. Na fotografie z minulosti i současnosti se podívejte ve fotogalerii, najdete nás také na Instagramu. Fotky z toulek Břevnovem najdete také na stránkách Potulného Břevnovana. Starší články a informace najdete zde. Chcete-li mít aktuální zprávy, přidejte se k nám na Facebooku. Víte-li o zajímavé břevnovské události, kterou byste chtěli prostřednictvím našeho webu propagovat, napište nám na tejnka@tejnka.cz

Zásady zpracování osobních údajů ve Sdružení Tejnka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@