Sdružení Tejnka založila v roce 2000 skupina sousedů z pražského Břevnova. Jeho posláním je udržet jedinečný ráz této "vesnice ve městě" a přispívat k jejímu zvelebení.

Ve svažujícící se části ulice Za Strahovem roste tranzitní doprava. Jednání se zástupci radnice, která v této věci proběhla, vyústila ve vznik tří možných řešení. Hlasovat o nich bylo možné do 6. listopadu s tím, že vítězná varianta bude spuštěna na zkušební období šesti měsíců. Z oslovených 800 obyvatel z oblasti Tejnky hlasovalo 240, přičemž nejvíce hlasů (88) získalo zachování současného stavu. Poněkud překvapivý výsledek bude respektován.

Rozhodnutí Dopravní komise MČ P6, která zasedala 24. listopadu:

Stížnosti na tranzitní dopravu obyvatelé ulice Za Strahovem řešili se zástupci radnice na společných setkáních na začátku roku 2020. Zde přednesli nejen, co je trápí, ale také navrhovali možné úpravy a řešení.

Ze schůzek vyplynulo, že radnice předloží varianty opatření rezidentům k posouzení a bude hledat většinovou shodu. Snahou rezidentů bylo zklidnění dopravní situace a omezení počtu projíždějících vozidel.

Změny by spočívaly ve změně směrnosti ulic. Vítěznou variantu byla Praha 6 připravena realizovat od ledna příštího roku. Hlasovat bylo možné různými způsoby, jak elektronicky, tak písemně na hlasovacím lístku.

Lidé z lokality, kterým byla anketa určena, o ni projevili velký zájem. Z 800 dotázaných rezidentů dotčené oblasti hlasovalo  240 obyvatel, tedy 240 hlasů, z toho 237 platných.

Pro variantu I. (zjednosměrnění ulice Maratónská se zaslepením koncového úseku ulice Nad Závěrkou) přišlo 70 hlasů.

Pro variantu II. (zjednosměrnění ulice Za Strahovem směrem na Bělohorskou v úseku Maratónská – Gymnastická, se zachováním obousměrného provozu v ulici Nad Závěrkou, s doplněním zaslepení jejího koncového úseku) hlasovalo 79 lidí.

Nejvíce – 88 hlasů – se nakonec vyslovilo pro zachování současného stavu.

Výsledky ankety se zabývala dopravní komise, na které bylo konečné rozhodnutí. „Výsledky pilotního participačního projektu jsou pro mne poněkud překvapující, nicméně jsme je v komisi dopravní doporučili respektovat,“ uvedl předseda Vladimír Šuvarina (ODS).

Další informace z Tejnky a okolí

Informace o činnosti sdružení a místních akcích najdete v kronice. O místech, která byste neměli minout, si přečtěte v oddělení pro výletníky, historii Břevnova najdete v sekci Z minulých časů. O chystaných stavebních a jiných projektech v Břevnově píšeme v sekci Břevnovské kauzy. Na fotografie z minulosti i současnosti se podívejte ve fotogalerii, najdete nás také na Instagramu. Fotky z toulek Břevnovem najdete také na stránkách Potulného Břevnovana. Starší články a informace najdete zde. Chcete-li mít aktuální zprávy, přidejte se k nám na Facebooku. Víte-li o zajímavé břevnovské události, kterou byste chtěli prostřednictvím našeho webu propagovat, napište nám na tejnka@tejnka.cz

Zásady zpracování osobních údajů ve Sdružení Tejnka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@