Sdružení Tejnka založila v roce 2000 skupina sousedů z pražského Břevnova. Jeho posláním je udržet jedinečný ráz této "vesnice ve městě" a přispívat k jejímu zvelebení.

Břevnov míval tradičně dva fotbalové kluby a každý z nich měl svoje hřiště. Na jednom z nich (bývalý Slavoj Břevnov) našel v roce 2020 působiště klub navazující na tuto historii (SK Union Břevnov) a nyní zde trénuje sedmdesát dětí. Starší hřiště, které bylo po několik generací domovem TJ Břevnov (později FC Dragoun) přestalo sloužit kopané v roce 2015 a od té doby to s ním šlo z kopce. Nyní má být jeho zkáza dovršena.

hráči světlí mali

 projekt

 

 

 

 

Fotbalové hřiště pod Televizní věží, kde se před více než sto lety zrodil břevnovský fotbal, má být zastavěno bytovým komplexem. Už před několika lety zmizela tribuna, branky a kabiny, byla zbourána i legendární hospoda u rohového praporku.

V roce 2018 odsouhlasila Komise územního rozvoje MČ P6 záměr soukromého vlastníka vybudovat zde čtyřpodlažní areál s kancelářemi, služebními byty, víceúčelovými sály a garážemi. Územní řízení však provázely komplikace, neboť námitky vůči zástavbě fotbalového hřiště vzneslo několik břevnovských spolků.

„Osud tohoto sportoviště velmi dobře ukazuje, jak město přichází o sportoviště či zelené plochy. Investor skoupí pozemky, které jsou územním plánem určeny pro sport či zeleň, nemá však zájem původní stav a užití zachovat. Naopak chce stavět, přirozeně za účelem co nejvyššího zisku. A tak požaduje změnit povolené užití plochy na stavební parcely. K této změně potřebuje politiky, kteří musí změnu schválit. Pokud to udělají, investor rázem pozemek násobně zhodnotí,“ zaznělo tehdy v prohlášení spolků Zelený Břevnov a Sdružení Tejnka.

Rada Prahy 6 nakonec vyšla developerovi vstříc a projekt zástavby tradiční sportovní plochy ve prospěch bytové výstavby v únoru 2020 podpořila. Rozhodnutí se poté přesunulo na Magistrát hlavního města Prahy, kde byla v květnu téhož roku změna územního plánu zamítnuta Výborem územního rozvoje.

Majitel pozemku však nepřestal usilovat o prolomení územního plánu a v roce 2021 předložil projekt, který počítá se čtyřmi objekty o výšce dvou, tří a čtyř pater. Dokumentace obsahuje i zákresy, které srovnávají výškovou hladinu chystaných domů s okolní zástavbou. Střechy stávajících i uvažovaných budov na něm lícují, což neodpovídá skutečnosti: parcela, kde mají nové domy vzniknout, totiž převyšuje o čtyři až šest metrů okolní terén. Klamavou vizualizaci zdokumentovala axonometrická studie a dálkové pohledy z míst ležících v podobné nadmořské výšce.

Je tedy zřejmé, že Park Ladronka, jak investor svůj projekt nazval, vytváří na horizontu novou dominantu. Byly proto podány nové námitky, které upozorňují na nesoulad záměru s tvrzením, že navrhovaná změna „umožní realizaci výtavby, která vhodně naváže na typ zástavby v bezprostředním okolí“.

V těchto dnech řízení o vydání změny Z 3786/30 Územního plánu pokračuje veřejným projednáváním, o výsledku vás budeme informovat. Nicméně už teď lze říci, že předložený projekt dovršuje sérii nešťastných rozhodnutí, která se v této lokalitě vršila po uplynulé dvě dekády. Území, které Břevnováci pamatují ve zcela jiné podobě (zahrádky, hřiště, sady) se proměnilo v uzavřený, neprostupný komplex. Výstavba Parku Ladronka (viz obrázek) tak znamená rezignaci na řešení, které by napravilo předchozí škody a vtisklo tomuto území urbanisticky přívětivější charakter.

V bezprostředním sousedství památkové zóny Tejnka vznikne další bytový kolos se závorou. Fotbalové hřiště, které i díky zdejšímu hostinci sloužilo jako přirozené kulturně-společenské centrum, definitivně zanikne. Nezbývá než doufat, že jeho roli převezme SK Union Břevnov – ve spolupráci s Městskou části Praha 6.

Číst víc.

 

 

Další informace z Tejnky a okolí

Informace o činnosti sdružení a místních akcích najdete v kronice. O místech, která byste neměli minout, si přečtěte v oddělení pro výletníky, historii Břevnova najdete v sekci Z minulých časů. O chystaných stavebních a jiných projektech v Břevnově píšeme v sekci Břevnovské kauzy. Na fotografie z minulosti i současnosti se podívejte ve fotogalerii, najdete nás také na Instagramu. Fotky z toulek Břevnovem najdete také na stránkách Potulného Břevnovana. Starší články a informace najdete zde. Chcete-li mít aktuální zprávy, přidejte se k nám na Facebooku. Víte-li o zajímavé břevnovské události, kterou byste chtěli prostřednictvím našeho webu propagovat, napište nám na tejnka@tejnka.cz

Zásady zpracování osobních údajů ve Sdružení Tejnka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@