Sdružení Tejnka založila v roce 2000 skupina sousedů z pražského Břevnova. Jeho posláním je udržet jedinečný ráz této "vesnice ve městě" a přispívat k jejímu zvelebení.

Fotbalové hřiště pod Televizní věží, kde hrával FC Dragoun Břevnov, zažívá krušné časy. V rámci výstavby bytového komplexu Residence La Crone se proměnilo v zázemí pro těžkou mechanizaci a skladiště materiálu. Nejdříve zmizela tribuna, pak branky, nakonec došlo i na kabiny a letos na jaře byla zbourána legendární hospoda u rohového praporku.


Naivní občan se mohl utěšovat slabou nadějí, že část pozemku pod hřištěm patří České poště a tedy státu, a že si Hlavní město Praha či Městská část Praha 6 pohlídají možnost získat tuto parcelu do svého vlastnictví – tak, aby samospráva mohla ovlivňovat budoucí využití této unikátní parcely, které podle platného územního plánu náleží funkce SP, tedy sport.
To se nestalo, pozemek získal soukromý vlastník, který na konci listopadu představil Komisi územního rozvoje MČ P6 svůj zdejší developerský záměr. Spolkům Zelený Břevnov a Sdružení Tejnka bohužel nebylo umožněno se této prezentace zúčastnit – investor účast zástupců místních obyvatel odmítl a předseda komise Martin Polách (ANO) mu v tom vyhověl.
Každý Břevnovák může posoudit, jak ovlivnilo charakter starého Břevnova územní rozhodnutí ve věci Viladomů Rozmarýn, respektive Residence La Crone: uzavřený areál ze sedmi desítkami bytů zašpuntoval okolí hřiště, přičemž státní správa i samospráva rezignovaly na možnost přimět investora k tomu, aby více zohlednil těsné sousedství památkové zóny Tejnka.
Bylo by nešťastné, kdyby vedení radnice v této věci navázalo na staré chyby, zatím k tomu však vývoj směřuje. Podle neoficiálních informací má být na bývalém hřišti umístěno pět čtyřpodlažních objektů s nejasným využitím. Zabránit nejhoršímu by mohla regulační studie pro celou oblast Strahova a ochota investora a majitele pozemků začít komunikovat s místními občany.

Více o kauze najdete zde.

hřiště 3

Další informace z Tejnky a okolí

Informace o činnosti sdružení a místních akcích najdete v kronice. O místech, která byste neměli minout, si přečtěte v oddělení pro výletníky, historii Břevnova najdete v sekci Z minulých časů. O chystaných stavebních a jiných projektech v Břevnově píšeme v sekci Břevnovské kauzy. Na fotografie z minulosti i současnosti se podívejte ve fotogalerii, najdete nás také na Instagramu. Fotky z toulek Břevnovem najdete také na stránkách Potulného Břevnovana. Starší články a informace najdete zde. Chcete-li mít aktuální zprávy, přidejte se k nám na Facebooku. Víte-li o zajímavé břevnovské události, kterou byste chtěli prostřednictvím našeho webu propagovat, napište nám na tejnka@tejnka.cz

Zásady zpracování osobních údajů ve Sdružení Tejnka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@