Prvního května se otevřou poutníkům brány hájeckého kláštera dokořán. V průběhu celého dne si můžete prohlédnou výstavu Monumenta VIVA - představuje práci různých občanských spolků při záchraně kulturního dědictví v ČR. Jeden z panelů je věnován kapli č. XVIII, která byla znovu postavena díky veřejné sbírce. 

Více o poutní cestě, která vede Břevnovem přes Hostivici do Hájku se dozvíte zde.

vivaHajek poute 2018 II

V polovině dubna představila radnice MČ Praha 6 veřejnosti tzv. Plán pro Ladronku. Jedná se o výstup z několik let trvající debaty o budoucí podobě oblíbeného břevnovského parku. V zaplněném prostoru bowlingu v Usedlost Ladronka se sešlo rozličné publikum, někteří přijeli přímo na setkání na bruslích, jiní dorazili z blízkých vilek. Prezentace která byla výstupem rozsáhlé participace byla také náležitě rozsáhlá, přesto lidí v průběhu večera přibývalo. Zpětná vazba bude nyní zapracována - bylo například přislíbeno, že úprava spočívající v odsunu pěší cesty do větší vzdálenosti od bruslařské dráhy nepřeruší sáňkovací kopec. Potřebná šířka dráhy a poloha trasy pro pěší se bude ještě upřesňovat. Dojde k umístění závory bránící vjezdu motorových vozidel k usedlosti a nastav se pravidla pro zásobování. Řešit se bude i přístup ze zastávek MHD (včetně Kukulovy) a spousta dalšího. Večer byl podle nás konstruktivní a návštěvníci v rámci možností spokojeni. 

Více o celé kauze najdete zde.

ladronka schuze

Petice, setkání občanů, dopisy na radnici.... To vše bylo důsledkem záměru radnice MČ Praha 6 rozšířit dráhy pro bruslaře a vybudovat in-line dráhu podél Tomanovy ulice, to vše na úkor klidových zón a bez konzultace s veřejností. Na základě protestů občanů uspořádala na podzim 2017 radnice sběr podnětů od občanů. Výsledky ankety hovořily ve prospěch zachování pěších cest, klidových zón a zeleně. Nyní tedy radnice představí projekt, který respektuje přání místních. Přijďte se přesvědčit 17. 4. do usedlosti Ladronka sami. Více o celé kauze zde.

Setkani a predstaveni konceptu Planu pro Ladronku

Budova, známá jako Břevnovský mrakodrap, zeje už několik let prázdnotou. Radnice všechny nájemníky vystěhovala s odkazem na vlhkost prosakující z Brusnice. Dům, který je po dílčí rekonstruci (opravená střecha, nová okna), čeká v brzké době demolice. Ustoupit má masivní zástavbě, proti které již léta protestují místní spolky. Díky jejich aktivitě se podařilo alespoň zabránit výstavbě sedmnáctipatrového věžáku a došlo k dalším dílčím úpravám projektu (garáže by měly ustoupit pod zem a přízemí by měly být nebytové prostory atd.). 

Více o historii Břevnovského mrakodrapu a o celé kauze si přečtěte zde.

mrakodrap demolice

 

PŘEDNÁŠKY V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ BŘEVNOV. Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví připravilo pro břevnovskou pobočku městské knihovny cyklus přednášek na podporu psychohygieny. Termíny: 24. května a 27. září. Vstup volný. Podrobnosti o přednáškách v plakátu níže.

POPMUSEUM v Kaštanu nabízí až do 2. června výstavu, mapující historii (nejen) heavymetalových fanouškovských časopisů. 

V Galerii KUZEBAUCH v Říčanově ulici je do 28. května k vidění VÝSTAVA skláře Martina Janeckého Exprese. Specializací Martina Janeckého je sklářská sochařina a v USA vyučuje na vybraných školách jako jsou Corning Museum of Glass, Penland School of Crafts, Tacoma Museum of Glass, Public Glass and Pilchuck Glass School. Vstup je volný. Návštěvu výstavy můžete spojit s ochutnávkou menu v přilehlém bistru.

plakat knihovna

čarodky u klášterapivní máj

První únorovou sobotu byla v hostinci Na Hrádku slavnostně uvedena do světa publikace o stoleté historii fotbalu na Břevnově. Kdo neváhal přijít osobně, mohl do ní získat vlastnoruční věnování od velikána československé kopané a rodáka ze Šlikovky Jana Bergera, který za Břevnov válel v letech 1965 - 76, čili od svých deseti do jedenadvaceti let. Kniha stojí 500 Kč, zájemci mohou kontaktovat Jiřího Richtera na telefonu 604 401 916, můžete psát i na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Budoucnost břevnovského fotbalu bohužel moc veselá není. Praha 6 se k této stoleté břevnovské tradici postavila zády. Komise územního rozvoje MČ P6 odsouhlasila v prosinci záměr vybudovat na fotbalovém hřišti pod Televizní věží pětipodlažní komplex s nejasným využitím. Stávající sportovní plochu o výměře 7300 m2 projekt redukuje více než sedminásobně na pouhých 970 m2. Zbývající plocha má být zastavěna šesti budovami s kancelářemi, služebními a hotelovými byty, víceúčelovými sály a garážemi. Více si přečtěte zde.

sk brevnovsk brevnov2honza berger

 

.

Radnice MČ Prahy 6 vyhlásila druhé kolo akce, ve které mohou občané iniciovat zlepšení veřejných prostranství v Praze 6. Podrobnosti o projektu se dozvíte zde. Dvě informační setkání, na kterých se můžete zeptat na podrobnosti nebo probrat své nápady, se konají 22. února od 18 hodin ve Skleněném paláci a 23. února ve stejném čase v ZŠ Petřiny. 

V prvním ročníku projektu uspěl například projekt Plivátko žije, k jeho realizaci ale dosud nedošlo.napad pro sestku

V oblasti starého Břevnova se schyluje k další masivní zástavbě. Tentokrát jí má padnout za oběť bývalé fotbalové hřiště pod Televizní věží. Místo, kde břevnovský fotbal oslavil v roce 2006 stoleté výročí své slavné existence, by pamětník v těchto dnech nepoznal. Nejdříve zmizela tribuna, pak branky, osvětlení, nakonec došlo na kabiny a loni na jaře šla k zemi legendární hospoda u rohového praporku. Trávník je také pryč, v rámci výstavby bytového komplexu Residence La Crone se hřiště proměnilo v zázemí pro těžkou mechanizaci.

Číst dál: Hrozí zástavba fotbalového hřiště

Už jste někdy pili perníkové pivo? Nyní máte příležitost. Nově otevření pivní bar na Bělohorské 14 (dříve krčma U Krčálů, zastávka tramvají Malovanka) ale nabízí víc: například točená piva Dědkův mlýn 12° Lager, Dědkův mlýn 13° Pitmaster, velký výběr lahvových piv z německého klášera Kloster Andechs a v neposlední řadě vynikající vína. Zakousnout k nim můžete francouzské a belgické sýry Chimay, paštiky, bavorské uzeniny, špek a šunku či škvarkovou pomazánku. Obsluha je přívětivá a ceny vzhledem ke kvalitě rozumné. Pivo vám natočí také do pet lahve sebou. Sympatické také je, že bar provozuje náš bývalý soused z Tejnky. Podívejte se, kde se vaří perníkové pivo.

Otevřeno mají od pondělí do soboty od 14,00 do 23,00 hod.           

dedkuv mlyn text                                        

 

 

V sobotu 3.března 2018 se od 19:00 koná 24.maškarní bál, v hotelu Pyramida Praha 6 - Břevnov. Letos je téma masek "ZIMA A SPORT". Až do 2:00 bude hrát k tanci a poslechu skupina Vitamín. Je přichystána i bohatá tombola (např.zapůjčení automobilu na víkend s plnou nádrží, sud piva, poukazy do restaurací a prodejen, kosmetické a uzenářské balíčky atd.). Vstupenky na bál, k sezení u stolu v ceně 290,- Kč je možné koupit elekronicky na www.spolekbrevnovskychzivnostniku.cz nebo v prodejně Krejčovství Ála, Bělohorská 90, Praha 6 - Břevnov. Akci pořádá Spolek břevnovských živnostníků.

masopust.jpg

 

 

 

 

.

Účastnili jste se hlasování o nové podobě Ladronky? Podívejte se na celkové výsledky.  

Více o chystané proměně Ladronky zde.

Milí sousedé a přátelé naší čtvrti, srdečně vás zveme na tradiční

SVATOŠTĚPÁNSKOU ULIČNÍ SLAVNOST S KOLEDAMI A SVAŘENÝM VÍNEM

KDY: v úterý 26. prosince od 16 hodin
KDE:  na nároží s pítkem na křížení ulic Za Strahovem a Nad Tejnkou

Přijďte si zazpívat či poslechnout (nejen) vánoční písničky, popovídat si, zahřát se u ohně či svařákem, opéct si špekáčky,                                                    ochutnat domácí dobroty. Odvážnější povahy mohou prozkoumat, co se v Tejnce za rok změnilo. Pozvánku najdete zde.

Po čas Adventu jsme pilně trénovali: 

Zvláštním způsobem si na radnici vykládají smysl rubriky "Spolky a občanské iniciativy" v novinách Šestka. Tato stránka podle definice "publikuje soukromé názory zástupců spolků činných na Praze 6 a odpovídají za ně podepsané spolky a iniciativy". Přesto byl z prosincového čísla vyřazen příspěvek ing. arch. Michala Volfa ze spolku Pro Břevnov, který se týká výbušného tématu Polikliniky Pod Marjánkou. Paradoxní je, že předsedou Výboru pro komunikaci a média je proslulý bojovník za otevřenost úřadů lidem Oldřich Kužílek. Přečtěte si článek a usuďte sami, co bylo pravým důvodem cenzurního zásahu.  Více o dění kolem břevnovské polikliniky  najdete zde.

Rekonstrukce Bělohorské třídy se připravuje již několik let.  Zahájena má být do roku 2019. Realizaci změn na hlavní břevnovské tepně předcházel sběr podnětů od občanů. Momentálně se pracuje na zadávacím řízení, které by mělo být brzy vypsáno. Jedním z citlivých bodů je podoba křižovatky Pod Královkou. Je přidán nový přechod, ostrůvky, stromořadí a počet pruhů je zúžen. Institut plánování a rozvoje nechal zpracovat vyhodnocení možných změn na této křižovatce.  Zde naleznete aktuální videa, jak by mohla křižovatka v budoucnu fungovat.

Zdroj: IPR Praha, Kancelář projektů a soutěží. Více o rekonstrukci Bělohorské třídy naleznete zde.

belohorska vizualizace

Fotbalové hřiště pod Televizní věží, kde hrával FC Dragoun Břevnov, zažívá krušné časy. V rámci výstavby bytového komplexu Residence La Crone se proměnilo v zázemí pro těžkou mechanizaci a skladiště materiálu. Nejdříve zmizela tribuna, pak branky, nakonec došlo i na kabiny a letos na jaře byla zbourána legendární hospoda u rohového praporku.

Číst dál: Nájezd na fotbalové hřiště

Kavárna Kuzebauch v Říčanově ulici 19 měla za poslední léta hned několik nájemců. Nikdo z nich nevydržel dlouho. Nyní zde zahájilo provoz nové bistro. Držíme novému nájemci palce, prostředí je přívětivé a nabídka zajímavá: každý den tři druhy obědů, na odpoledne pečou něco sladkého a večer si můžete dát hummus nebo salát. Kromě nealkoholických nápojů, piva a vína nabízejí i cider.
Kuzebauch má otevřeno každý všední den od 11:30 do 20:00 hodin. Návštěvu bistra můžete spojit s prohlídkou aktuální výstavy v přilehlé galerii. Výstavy jsou zdarma.

Dům, ve kterém sídlí restaurace Na Závěrce, je na prodej. Z toho důvodu dostali nájemci restaurace výpověď. Všem hostům i návštěvníkům ze srdce děkují za přízeň. Útulná hospoda, kterou znal snad každý Břevnovák, byla naposledy otevřena v pátek 29.12. 2017.

zaverka hospoda

 

 

 

 

 

Hostinec Na Závěrce má bohatou historii. Přinášíme ukázku z knihy Břevnovské obrázky aneb Z pamětí starého Břevnova od Františka Tatouška (a připomínáme, že zmiňovaný hostinec stál původně o několik domů výš).

Číst dál: Hospoda Na Závěrce skončila

Dvě parcely mezi domy Za Strahovem 16 a Za Strahovem 20, na kterých stával barokní domek původní celnice budou kompletně zastavěny řadovým domem. Na vizualizaci se podívejte zde.

V říjnu 2017 povolil odbor výstavby MČ Praha 6 výjimku z odstupové vzdálenosti a vydal rozhodnutí o umístění stavby. Ulice Za Strahovem opět mění tvář - originální zbytek staré Prahy se přibližuje uniformní městské zástavbě, a to navzdory snaze místních o záchranu genia loci místa.

Vše o kauze si přečtěte zde.

338demolicebig

S tímto sloganem se mohou Břevnováci setkávat již několik let. Ve slavném sále na Bělohorské se zabydlela taneční škola Astra Praha, která pořádá řadu zajímavých akcí pro všechny věkové kategorie. A nejedná se pouze o výuku tance. Posuďte sami:

Čtvrtek 5. října od 19 hodin - Své srdce tobě dám - koncert slavných operních, operetních a muzikálových árií, písní a duet

Pátek 6. října od 19.hod - Břevnovský ples - skvělá kapela Atmosphere Show Band + vystoupení soutěžních tanečních párů

Čtvrtek 12. října od 14 hodin - Taneční odpoledne pro seniory (vstupné 50 Kč) - výuka tanců, vystoupení dětských párů

Pátek 13.řijna od 18.hod - Společenský a taneční večer v rytmu 20. a 30. let - lekce tanců, módní přehlídka, taneční vystoupení a mimo jiné příjemný večer v duchu jazzu a swingu.

Čtvrtek 16 listopadu od 14 hodin - Taneční odpoledne pro seniory (vstupné 50 Kč) - výuka tanců, vystoupení dětských párů.

Další program a nabídku tanečních kurzů najdete na webu Astra Praha.

DSC 4284

Právě vyšlo číslo 9/10, na další vydání se můžeme těšit v prosinci.

 

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@