Na Bělohohorské se objevily infotabule, které shrnují výstupy z loňských veřejných debat. Přibližují možnou novou podobu míst, jako jsou schody u Drinopolu, prostranství u Billy, plochy před ZŠ Marjánka či na Dlabačově. Výstava stojí za zhlédnutí, některé záměry vypadají velmi svěže a nadějně. Případné komentáře lze uplatnit do konce dubna.

Podrobnosti, vizualizace a formulář na připomínky najdete zde.

Betonová stěna bez oken a vjezd do garáže. To čeká chodce, který bude procházet památkovou zónou Tejnka po zastavění proluky u křížení s ulicí Maratonská. Podívejte se na vizualizace: http://rezidencebrevnov.cz/galerie/.

Na fotografii naleznete nový dům vpravo - oranžová a zelená fasáda, druhý a třetí v uliční řadě. Dál už pokračují rodinné domky.

u cahynu 2

 

Malebný domek na tejnkovském náměstíčku je na prodej. Doufáme, že náš budoucí nový soused zachová domek v původní podobě. Inzerát najdete zde.

domek rohovy

 

Skladba obchodů na Bělohorské se mění před očima a někdy i k lepšímu.

Číst dál: Novinky z Bělohorske

Břevnovská pobočka Městské knihovny na Bělohorské ulici zve na dvě přednášky, zaměřené na poutě a putování:

- ve čtvrtek 18. února od 17. hodin na přednášku pana Václava Bicka o putování po Rusku a Ukrajině. Autor putoval 3 dny s ruskými věřícími v pravoslavném procesí, navštívil Archangelsk u Bílého moře, ostrov Kij s opuštěným klášterem. V Kyjevě
byl pro něj největším zážitkem památník obětí stalinských hladomorů, navštívil i náměstí Majdan ještě před zrušením tábora revolucionářů.
Přednáška bude obohacena o hudební ukázku zpěvů, které pravoslavná procesí doprovází. Plakát zde.

- ve středu 16. března na přednášku o poutích a mariánských procesích do Hájku v minulosti a dnes, kterou přednese v 17.00 hodin Kateřina Pařízková ze sdružení Poutní cesta Hájek.

Vstup na přednášky je volný.

Každou středu v pravé poledne přímo na Bělohorské. Klikněte pro podrobnosti.

Srdečně zveme na další veselici v hospodě na fotbalovém hřišti. Tentokrát se sejdeme k poslechu i tanci v pátek 5. února od 19.30 hodin. Hudební program bude plně z místních zdrojů: začínáme hudebním výběrem DJ Tolara a ve 21 hodin nás čeká břevnovská premiéra skupiny Robbery. Kapela našeho souseda má na repertoáru samé hity. Přijďte se přesvědčit! 

Jak se tam dostanete? Z Tomanovy od zastávky Televizní věž nebo od pítka (křížení ulic Za Strahovem a Nad Tejnkou) podél ohrady. Podívejte se na mapku.

Nirvana na hristi pozvanka

V sobotu 26. prosince se uskuteční tradiční svatoštěpánské setkání sousedů a přátel naší čtvrti. Těšit se můžete na pořádný oheň, občerstvení a svařené víno. Koledy zahraje naše improvizovaná tejnkovská kapela. Pokud hrajete na nějaký hudební nástroj, vezměte ho sebou, každý další muzikant je vítán. 

Těšíme s na vás od 16 hodin na náměstíčku s pítkem na křížení ulic Za Strahovem a Nad Tejnkou.

Sdružení Tejnka přeje všem radostné Vánoce a hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v nadcházejícím roce.

koledy 2015

Přinášíme vám výběr z nabitého kulturního programu břevnovského husitského sboru (akce se konají na faře v ulici Na Petynce 47a):
 
3.12. 16.30 Adventní spirála - pouť za světlem - pro předškolní děti - ve spolupráci s lesní školkou Hvězdy v lese 
6.12. 11.00 Kam nemůže čert, pošle netopýra - povídání o zachráněných netopýrech s pohlazením a ukázkou
7.12. 13.00 - 17.00 Herna Ježíšek - klub pro maminky s dětmi, program si tvoříte samy(i)
10.12. 18.30 Večer s básníkem, prozaikem a vinařem Bogdanem Trojakem - povídání o poesii a víně, s ochutnávkou
14.12. 13.00-17.00 Herna Ježíšek - klub pro maminky s dětmi, program si tvoříte samy(i)
19.12. 10.00 Sousedská snídaně - ve spolupráci s iniciativou Nesedím, sousedím
25.12. 10.00 Boží Hod vánoční - Bohoslužby s koledami (hudební doprovod Petr Tvrdek)
 

Kulturní centru Kaštan a kavárna Únik připravili pro adventní období program pro malé i velké. Všechny akce adventního programu jsou pro návštěvníky z Břevnova i okolí zdarma. Podrobnosti v letáku nebo zde.

Na třetí adventní neděli 13. prosince zveme na:

  • Tradiční vánoční trhy Ateliéru Kaštan od 14 do 18 hodin nebo
  • Vánoční dílnu pro děti v kulturním centru Klubovna

klubovna

trhy kastan

advent v kastanu

Originální akci připravilo v rámci Dne poezie sdružení Poutní cesta Hájek. V sobotu 21. listopadu vyšlo od Dlabačova po bývalé poutní cestě do Hájku procesí básníků a jejich příznivců. U každé kaple si poutníci vyslechli ukázku z díla některého ze současných českých básníků. Cílem cesty bylo Venio - klášter Benediktinek na Bílé hoře. Areálem kláštera provedla sestra Petra, spisovatelka Martina Bittnerová prozradila některé méně známé momentky ze života Karla Hynky Máchy, básník Jiří Kačur přiblížil osudy několika knížek, které se ocitly v jeho antikvariátu.“ Poslední částí večera byl „autorský střet“ básníků některých národností, jejichž armády se utkaly v bitvě na Bílé hoře, zazněly i francouzské šansony v podání slovenského básníka a zpěváka Gaca Novomesského.

bitva basniku 1

 Petula Heinriche recituje v ambitu kláštera Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře.

Pro příznivce importovaného svátku jsou v Břevnově přichystány hned dvě akce:

Na neděli 25. října od 16 hodin přichystali v kavárně Do větru na Větrníku pro děti i jejich rodiče vydlabávání dýně a vyrábění nejen z papíru, ale i z jiných zajímavých materiálů. Cena za materiál je 100 Kč a vše si samozřejmě donesete domů. Více zde.

V neděli 1. 11. od 14 do 19.30 vás čeká Halloween ve Hvězdě. Podrobnosti v plakátu.

halloween ve hvezde

 

Deštivé listopadové víkendy můžete trávit tvořivě. Ve Studiu Paleta (Bělohorská 92) váš čekají dva zajímavé kurzy:

V sobotu 7. 11 nebo neděli 8. 11. probíhá tradiční ŘEZBÁŘSKÝ KURZ. 

O víkendu 21. a 22. 11. se naučíte ŠÍT PANENKY z ovčí vlny. 

rezbarsky kurz 2015panenky 2015

RYCHLEJI, VÝŠE, MOCNĚJI / DŘÍV, NEŽ JI HODÍ PSŮM. Pod tímto názvem se v sobotu 3. října 2015 v 16.00 se v tramvajové smyčce Královka – naproti hotelu Pyramida (mezi ulicemi Bělohorská a Gymnastická), poblíž zastávky Malovanka uskuteční originální hudebně-taneční projekt inscenovaných obrazů inspirovaných různými disciplínami sportu, doprovázených hudebním duetem Debbi Love a textem v podání Daniela Švába.

rychlejivyseWEB

 

 

 

 

 

Číst dál: Performance na Královce - sobota 3. 10.

Na rozsáhlém pozemku mezi ulicí 8. listopadu a Kutnauerovým náměstím měly vyrůst dva pětipatrové domy s cca 100 byty. Na tomto pozemku byla nažádost investora městskou částí schválena změna míry využití pozemku z kódu C na E, což znamená značné zvýšení objemu zastavěné plochy na úkor plochy zeleně. 

Majitelé sousedních nemovitostí žádali zrušení úpravy územního plánu soudní cestou. Soud jim dal v září 2015 za pravdu s odůvodněním, že výstavba v plánovaném rozsahu bude mít závažné dopady do vlastnických práv majitelů sousedních nemovitostí a dopady na životní prostředí v lokalitě, což úzce souvisí s nerušeným výkonem vlastnických práv. Požadované zvýšení zastavitelnosti území tak, jak bylo  schváleno, naruší urbanisticky stabilizovanou strukturu této části Břevnova.Mezi další negativní dopady plánované zástavby lze započítat doprovodné jevy související se zvýšením hustoty zástaby a značným zvýšením počtu obyvatel, což přinese vzrůst dopravy a nedostatečnost občanské vybavenosti vzhledem k předpokládanému počtu nových residentů.

Více o kauze si přečtete zde.

etošní procházka po zajímavých místech Břevnova startuje v 16 hodin  bude zaměřena na usedlost Ladronka a na vilovou zástavbu tzv. Malého Vatikánu. Komentovaná procházka s architekty Danielem Čapkem a Michalem Volfem je zdarma.

Od 19.30 se v Kaštanu koná beseda s místostarostkou a architektou Evou Smutnou. Tématem je rekonstrukce Bělohorské třídy. Vstupné činí 70 Kč.


den architektury

V sobotu 10. 10. od 10 hodin pořádá Institut plánování a rozvoje cyklovyjížďku po Bělohorské. Téma: rekonstrukce této hlavní břevnovské tepny. Sraz je před objektem Armády ČR Dlabačov 120/2. Pro pěší je od 14 hodin připravena komunitní vycházka. Sraz před Kaštanem. Více na http://www.iprpraha.cz/belohorska.

V sobotu 10. 10. se znovu otvírá pro veřejnost kino Dlabačov. Je připraven celodenní program - divadlo, filmy, koncerty pro děti i dospělé. Vstupné je dobrovolné. Více na http://www.dlabacov.cz/

Od pátku 9. do neděle 11. října probíhá před Břevnovským klášterem tradiční Břevnovské posvícení. Více v letáku.

V pondělí 12. 10. 2015 od18.00 hodin pořádá Institut plánování a rozvoje setkání živnostníků. Téma: rekonstrukce Bělohorské. Místo konání: jídelna ZŠ Marjánka Bělohorská 52, Praha 6 (vstup z boku z ul. Pod Marjánkou). Více: http://www.iprpraha.cz/belohorska.

V úterý 13. 10. 2015 v 18.00 hodin proběhne sousedské setkání nad mapou, opět na téma rekonstrukce Bělohorské. Setkání se koná v jídelně ZŠ Marjánka Bělohorská 52, Praha 6 (vstup z boku z ul. Pod Marjánkou). Přijďte si popovídat, jakou Bělohorskou chcete. Více: http://www.iprpraha.cz/belohorska.

belohorska zmj

posviceni

dlabacov

 

Již potřetí jednala 9. září 2015 Komise územního rozvoje MČ Praha 6 o řešení novostavby, která nahradí rohový domek na křížení ulic Za Strahovem a Maratonská. Tentokrát komise posuzovala zcela nový návrh zástavby z architektonického studia Schindler Seko architekti. Ani tento záměr nebyl odsouhlasen. Přeseda komise požádal architektonický ateliér o souhlas se zveřejněním záměru.

Více o historii a budoucnosti rohového domku, který je vstupní branou do památkové zóny Tejnka.

Celý zápis Komise územního rozvoje.

V roce 2012 vydala městská část Praha 6 „Rozhodnutí o umístění novostavby bytového domu Závěrka“. Tím posvětila záměr investora zastavět rozsáhlé území zahrad a dvorů ve vnitrobloku mezi ulicemi Šlikova a Za Strahovem. Na území Památkové zóny Tejnka by tak vyrostl bytový dům, který svým objemem narušuje ráz lokality - navzdory protestům místních obyvatel. Obyvatelé obrátili na soud a uspěli: Městský soud zrušil 17. 6. 2015 městský soud platnost územního rozhodnutí na tuto stavbu. Celá věc byla vrácena odvolacímu správnímu orgánu k novému projednání. Magistrát hlavního města Prahy, odbor stavebního řádu dne 4. 9. 2015 zrušil územní rozhodnutí z roku 2011 ve věci Bytového domu Závěrka včetně všech nestandardních výjimek, týkajících se zejména přístupové cesty.

Číst dál: Nový zvrat v kauze bytového domu Závěrka

Září bývá tradičně nabito kulturními a společenskými akcemi. Přinášíme aktuální výběr:

Neděle 6. září ve 14 hodin - RUSALKA v Šárce. Každoroční podzimní opera pod širým nebem

Středa 9. září 8.30 - 17.30 - VĚDECKÝ JARMARK na Kulaťáku - věda a technika hravě, interaktivní ukázky 

Čtvrtek 10. září  10 - 18 hodin (a každý další čtvrtek) - nové FARMÁŘSKÉ TRHY PETŘINY u kolejí na Větrníku

Sobota 12. září 11 - 20 hodin - LADRONKAFEST

Sobota 19. září od 14 hodin - ZAŽÍT BŘEVNOV JINAK - třetí ročník sousedské slavnosti na Drinpolu

Sobota 10. října - zahajuje provoz KINO DLABAČOV

farmarske trhy petriny 10 09opera v sarce 06 09ladronkafest 12 09

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@